När ska man byta till sommardäck?

Det är nu när solen börjar titta fram allt mer som man börjar fundera på att skifta däck, men när ska man byta till sommardäck? Svaret blir troligen att det beror lite på... Lagen säger att vinterdäck ska sitta på under perioden 1 december till 31 mars då det råder vinterväglag. Om du har dubbdäck får du använda dem från 1 oktober till 15 april om du vill. I bland annat Stockholm och Göteborg finns dock vissa gator där dubbdäck är förbjudna.

Utöver dubbdäck finns friktionsdäck, även kallade odubbade vinterdäck, som får användas året runt. Tänk dock på att de som regel slits betydligt snabbare när det börjar bli varmt ute och köregenskaperna kan påverkas när vi lämnar kylan bakom oss.

Tillhör du dem som har trädgård att ta hand om på våren kanske du kopplar till ett bilsläp. Om du har vinterdäck ska även släpet ha det.

Byta till sommardäck

Med andra ord ska du byta till sommardäck senast 15 april om du kört på dubbdäck under vintern. När man byter före detta datum beror som sagt troligen lite på var man bor och hur man använder bilen. Man kan anta att bilar som främst rullar i södra delen av landet byter till sommardäck lite tidigare än bilägare i de norra delarna.

22 mar 2017